Mange pasienter lurer på når de kan begynne å trene etter et inngrep, og hva de eventuelt risikerer dersom de trener for tidlig. Vi opplever at de fleste er ivrige etter å komme i gang igjen med fysisk aktivitet og treningsøkter, men etter en operasjon er enkelte saker man må ta hensyn til.

Oppstart av trening avhenger av hvilket type inngrep det er snakk om. Vi har en generell anbefaling om å unngå trening 6 uker etter alle våre operasjoner, særlig når det gjelder tung og intensiv trening. Det finnes likevel et unntak fra disse 6 ukene, og det er ved operasjon av magen eller ved gjennomført bukplastikk hvor bukveggen er strammet opp. Etter slike inngrep vil styrken i bukveggen være svekket i omtrent 3 måneder. Hos oss har vi derfor satt en grense på 10 kg når det gjelder løfting de første 3 månedene.

Hvorfor må jeg vente?

De første dagene etter et kosmetisk inngrep vil det alltid være en risiko for blødning. Ved aktivitet kan blodtrykket stige, og bevegelse i sårene kan føre til at ulike blodkar åpner seg. Dette kan gi en blødning, som man aller helst vil inngå. Små blødninger vil forsvinne av seg selv og lage lite problemer, men større blødninger kan gi problemer i tiden etter inngrepet. Hvis det skulle komme en blødning, må blodet derfor fjernes enten ved en re-operasjon eller med en nål når blodet er blitt flytende. En komplikasjon som mange pasienter er redd for etter et inngrep er om såret kan åpne seg. Det kan skje, men det skyldes sjelden bevegelse og belastning fra pasientens side.

En annen ting som har betydning i forhold til trening, er hevelse i vevet. Dette gjelder særlig etter fettsuging. Ved bevegelse kan huden og underhuden hovne opp de første månedene etter operasjonen. Den ekstra hevelsen som kommer etter trening, vil vanligvis gå over til neste dag. Hvis hevelsen blir stor, kan den utvikle seg til å bli en kronisk væskeansamling som blir værende og gjerne må tappes med noen ganger før den går bort.

Hvordan vet jeg at kroppen er klar for trening igjen?

Det er alltid viktig å ta hensyn til en nyoperert kropp, og de fleste vil merke raskt dersom de trener for hardt for tidlig. Kroppen gir beskjed dersom du gjør noe du ikke burde. Vi anbefaler at alle starter forsiktig, og øker både hyppighet og intensitet gradvis. På denne måten har du selv god kontroll. Blir du uvel, svimmel, eller får du vondt under en treningsøkt? Da bør du stoppe. Dersom du er svært usikker på om kroppen er klar for trening igjen er du velkommen til en kontroll hos din kirurg.