Vanlige spørsmål

Det er naturlig å ha mange spørsmål når det kommer til estetisk plastikkirurgi og medisinsk hudbehandling. Derfor har vi samlet vanlige spørsmål og svar. Finner du ikke svar på dine spørsmål, må du gjerne kontakte oss så hjelper vi deg gjerne.

Hvor lenge varer brystproteser?

Dagens brystproteser har livslang garanti. Du må likevel regne med at det kan bli aktuelt å skifte dem på grunn av kapseldannelse.

Kan jeg amme når jeg har brystproteser?

Du kan amme normalt når du har brystproteser. Ved innleggelse av protese gjennom et snitt under brystet, vil vi ikke skade brystkjertelvevet eller melkeganger.

Hva er årsaken til kapseldannelse?

Kapseldannelse er en tilstand hvor hinnen som kroppen danner rundt brystprotesen, trekker seg sammen. Dette resulterer i et hardt, rundt og av og til ømt bryst. Årsaken til kapseldannelse er ikke helt klarlagt, men man antar det har sammenheng med en lavgradig infeksjon rundt protesene og immunresponsen dette forårsaker.

Kan pasienter bli allergisk mot silikon?

Det finnes ikke allergi mot silikon.

Lekker brystprotesene?

Dagens brystproteser lekker ikke, men eldre generasjoner proteser kan «svette».

Kan jeg få sykemelding etter et kosmetisk inngrep?

Du kan ikke få sykemelding for et kosmetisk inngrep. Du kan likevel få sykemelding dersom det er en medisinsk grunn til å gjøre inngrepet, f.eks. øvre øyelokksplastikk der øyelokkene er til hinder for sidesynet.

Hva er rippling?

Mange av brystprotesene i dag er ikke 100% fylt med silikon for at de skal bli mykere. Dersom det er lite eget brystvev eller løs, tynn hud på brystene, vil det da bli synlige bølger i brystet i visse stillinger. Det er ulike strategier for å behandle rippling. Det kan være å flytte proteseleiet til under brystmuskelen, sette fett over protesen, eller bytte protesen til en glatt protese som er 100% fylt.

Hvorfor legges brystproteser under brystmuskelen?

Opprinnelig ble brystproteser lagt under brystmuskelen fordi behandlingen av kapseldannelse rundt protesen var kraftig massasje for å knuse kapselen. Teorien var da at kontinuerlig bevegelse av muskelen over protesen ville hindre kapseldannelse. Det viste seg likevel at dette ikke hindret utvikling av innkaplsing, og i dag legges brystproteser under brystmuskelen for å få mer bløtdelsdekning over protesen. Dermed synes ikke kanten av protesen oppad, det er vanskeligere å kjenne den. Det blir også mindre rippling i brystet når protesen legges under brystmuskelen.

Brukes saltvannsproteser til brystforstørring?

Saltvannsproteser brukes i liten grad til brystforstørring i Norge. Saltvannsproteser har vært mye brukt i USA siden de hadde et forbud mot silikonproteser på slutten av 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet. Saltvannsproteser kjennes ikke naturlige ut, og det har vært en del problemer med lekkasjer. Derfor har saltvannsproteser vært lite brukt i Europa hvor det aldri har vært et forbud mot silikonproteser.

Hvor lenge varer en ansiktsløftning?

Det er en rekke faktorer som avgjør hvor lenge effekten av en facelift varer. De viktigste er hudelastisitet, hudtykkelse og bindevevets styrke. Det er likevel vanlig å anslå effekten til ca. 12 år før aldersforandringene henter inn ansiktsløftningens foryngende effekt.

Hva er sammensying av magemuskler?

Under svangerskap eller i forbindelse med overvekt, utvider bukveggen seg, og de rette magemusklene glir fra hverandre i midtlinjen. Noe av dette kan trekke seg sammen etter fødsel, men vanligvis ikke alt. Dette resulterer i en bulende mage. Ved en bukplastikk, kan disse sys  sammen igjen slik at magen blir flatere.

Kan fettet komme tilbake etter fettsuging?

Ved fettsuging fjernes fettcellene i underhuden for godt. Siden fettceller ikke kan dele seg, vil de ikke komme tilbake. Under fettsuging vil aldri alt fettet fjernes, vanligvis spares ca. 1 cm fett under huden, og dette fettet kan øke i størrelse dersom du går opp i vekt.

Hvorfor skal jeg tape arrene etter et inngrep?

Det er vanlig å tape arrene for å hindre strekk på arret. Tykke, harde arr kan skyldes strekk på arret, og det er derfor vanlig å anbefale taping i 3 måneder for å unngå utvikling av tykke arr.

Hvor lenge skal jeg bruke brystbånd?

Hvis brystproteser legges under brystmuskelen, er det lite motstand oppover for protesen, og de kan forskyve seg før de har festet seg. Derfor brukes et brystbånd over brystene den første tiden for å minimere risikoen for dette. Det er vanlig å bruke brystbånd i 14 dager etter inngrepet.

Hva er “hundeøre”?

Ved hudoppstrammende inngrep, som f.eks. bukplastikk, fjernes en båtformet hud- og fettlapp. Når såret sys sammen, vil det bli strammest på midten og løsere ut mot enden. Dersom løsheten fortsetter utenfor enden av arret, blir det en oppfylning der, og dette kalles et “hundeøre”. Det er sjenerende for pasienten, og de fleste som får det, ønsker å pynte på det i ettertid. Det kan gjøres ved å forlenge arret noe.

Har dere fornøydhetsgaranti?

Her på klinikken er vi opptatt av pasientenes sikkerhet, og at du som pasient og jeg som lege skal bli fornøyd med ditt resultat. Vi går nøye gjennom alle rutiner, og kan på bakgrunn av dette tilby en fornøydhetsgaranti.