Våre pasienter har ofte mange spørsmål om tiden etter en operasjon. Vi opplever at mange av disse omhandler trening og aktivitet, mer spesifikt om opptrapping av fysisk aktivitet etter eksempelvis en brystoperasjon. Hvordan kan dette gjøres, og hva bør man ta hensyn til? Vi spurte en av våre pasienter om hennes erfaringer.

Etter operasjonen tok jeg det helt rolig en hel uke. To uker etter at fikk lagt inn implantater begynte jeg forsiktig med rolig gange i lett motbakke, både utendørs og på tredemølle. Litt etter litt økte jeg intensitet og hyppighet, og i uke 4 gjennomførte jeg min første styrkeøkt. Overkroppen krevde fortsatt hvile, så styrkeøktene bestod i all hovedsak av lett bentrening. Typiske øvelser som utspark, lårcurl og hofteabduksjon gikk smertefritt. Ettersom jeg enkelte ganger kunne kjenne til stingene fra operasjonen hold jeg meg til en lettere belastning. I uke 6 kunne jeg gjennomføre styrkeøktene mine i frivektsavdelingen. Jeg fokuserte på rolige bevegelser, lett til middels lett belastning, og et noe høyt repetisjonsantall. Nå, ca. 10 uker etter operasjonen, kan jeg trene alt utenom bryst. Alt går ganske fint, og det eneste gangene jeg merker noe er de gangene jeg får et for stort press mot brystet.

Våre erfaringer er at pasientene på PK1 tar hensyn etter en operasjon, slik som overnevnte. Vi anbefaler å avvente med typisk trening i 4-6 uker, alt etter hvordan pasienten har det. Begynn i det små når du kan trene igjen, og velg øvelser som går på underkropp i starten. Hold deg aktiv gjennom turgåing og rolig sykling, men ikke løp eller jogg den første tiden. Lytt til både kirurg og pasient, og ikke minst: lytt til din egen kropp. Glem ikke at vi setter opp flere kontrolltimer etter en operasjon hos oss!