Rynkebehandling

Rynkebehandling

Muskelavslappende toksiner er en gruppe legemidler som blir mer og mer brukt både til medisinsk behandling og til kosmetisk rynkebehandling. Muskelavslappende toksiner virker ved å blokkere signaloverføring fra nerver til andre celler, vanligvis muskelceller. I medisinsk sammenheng brukes medikamentene i store doser til behandling av spastiske tilstander som cerebral parese og etter hjerneslag og overaktivitet i muskulatur ved andre tilstander. Det brukes også blant annet i behandling av migrene. I kosmetisk medisin brukes toksiner til å svekke mimisk muskulatur i ansiktet. Dette kan fjerne rynker og til en viss grad forme ansiktet, f.eks. kan man heve øyenbrynene. Det utføres flere millioner behandlinger i året med toksiner verden.

Svekkelse av ansiktsmuskulatur virker også på hodepine, og hvis man i tillegg behandler muskulatur i nakken og tinning, kan anfallfrekvensen reduseres med ca 50% hos pasienter med migrene. Overdreven svette i hender, armhuler og under føtter kan også behandles effektivt med disse toksinene, men da er det overgangen fra nerveenden til svettekjertelen som blokkeres.

For at toksiner skal virke på rynker, må rynkene være forårsaket av muskelsammentrekning i huden, og huden må være elastisk. De vanligste områdene som behandles med toksiner i en rynkebehandling er rynkene mellom øyenbrynene, pannen og rynker til siden for øynene. I tillegg kan overleppen senkes hvis tannkjøttet synes når du smiler, og øyenbrynet kan heves og formes hvis de er lave eller har en hale som vender ned. Med toksiner kan også ansiktet formes til en mer oval form ved å behandle tyggemuskelen slik at området rundt kjevevinkelen får et mindre volum.

Vanligvis kommer virkningen av toksiner etter 1-2 dager, og effekten sitter i ca. 3 måneder. Effekten på overdreven svetting er ca. 10 måneder. Når man er behandlet noen ganger, er effekten ca. 6 måneder på rynker.  Effekten av å behandle rynker kan imidlertid vare lenger i henhold til studier.