Postbariatrisk kirurgi

Hudkorreksjon etter stort vekttap

Målet med postbariatrisk kirurgi er å justere hudens passform til kroppens nye størrelse og form etter vekttap. Det som skjer etter en stor vektreduksjon, er at huden ikke trekker seg godt nok sammen og blir hengende og danner folder. Hensikten med postbariatrisk kirurgi er å lage et tilfredsstillende forhold mellom kroppsstørrelse og hudmengde ut i fra pasientens forutsetninger og ønsker.

Pasienter som gjennomgår et stort vekttap, opplever store plager på grunn av hudoverskudd. Over halvparten av pasienter som har gjennomgått en slankeoperasjon har behov for hudkorreksjoner, og ofte trenger postbariatriske pasienter som har gått mye ned i vekt, flere korrigerende inngrep.

Problemer som kan komme etter stor slanking er mange: eksem i hudfolder, sårhet, lukt, problemer med å vise seg i sosiale sammenhenger og isolasjon som følge av dette. Mange kan også ha sykemeldingsperioder på grunn av fysiske og psykiske plager.

Om operasjonen

Vanlige operasjoner innen postbariatrisk kirurgi kan være bukplastikk, bodylift, brystløft, brystløft med proteser, brystproteser, sete/flankeløft, ryggplastikk, ansiktsløft, overarmsplastikk og lårplastikk. I tillegg ønsker noen pasienter fettsuging av enkelte områder. Det varierer litt fra person til person hvilke områder som har de mest uttalte forandringene, og sammen lager vi en plan for nettopp det.

Under selve inngrepet blir overskuddshud fjernet, og vev kan strammes opp for å gi en mer estetisk tiltalende og funksjonell kroppsform. Kirurgen kan også korrigere arr eller justere tidligere kirurgiske områder for å oppnå bedre resultater.

Plassering av arr

Når hudoverskudd skal fjernes, legges det snitt som etterlater arr. Siden huden oftest er strukket og uelastisk, må snittene lages lange for å unngå bulker («hundeører») i avslutningen av arret. Arrenes plassering er avhengig av dine ønsker og forutsetninger.

Ved postbariatrisk kirurgi legges arrene oftest slik at de skjules av undertøy, eller på steder der de blir minst iøynefallende. Arrene kommer aldri å forsvinne helt, men de blekner med tiden. Du må regne med ca. 12 måneder før du kan se sluttresultatet. For å minimere risikoen for brede arr, anbefaler vi at arrene tapes i 3 måneder. For å hindre pigmentering i arrene bør ikke arrene få sol første 6 måneder.

 

Lang erfaring med postbariatriske pasienter

Dr. Christian Busch har interessert seg for dette feltet i en årrekke og har opparbeidet seg en spesialkompetanse. Han er en av kirurgene i Norge som har operert flest postbariatriske pasienter i en privat setting.

Alle våre plastikkirurger har omfattende utdanning og erfaring både fra Norge og internasjonale klinikker. De holder seg oppdatert med de nyeste metodene gjennom internasjonale konferanser og kurs, og er medlemmer i flere prestisjetunge foreninger.

Vi legger stor vekt på at du skal føle deg trygg og ivaretatt hos oss. Alle våre ansatte er nøye utvalgt for sin profesjonalitet og dedikasjon. Vi er tilgjengelige hele døgnet for å håndtere akutte problemer og sikre at du alltid har noen å kontakte. Klinikken vår er utstyrt med toppmoderne medisinsk utstyr og bruker kun kirurgiske instrumenter av høyeste kvalitet.

Hvem gjennomfører en postbariatrisk operasjon?

Pasienter som gjennomgår en slankeoperasjon eller går betydelig ned i vekt, ser frem mot å bli normalvektig. Selv om pasientene informeres om det før slankeoperasjonen, blir mange forbauset over hvor stort hudoverskuddet kan bli etter slanking.

Postbariatrisk kirurgi er ofte omfattende både fysisk og kostnadsmessig. Våre kirurger har stor erfaring med slike inngrep, og vi vil gjøre det ytterste for at du skal kunne komme tilbake til et normalt liv så fort som mulig dersom du velger å komme til oss.

Når du kommer til PK1, vil vi gjøre vurderinger ut i fra dine ønsker og velge behandlinger som passer for deg.

 

Før operasjon

Før en postbariatrisk operasjon er det flere ting du bør forberede:

 • Ha stabil vekt før operasjonen for å oppnå best mulig resultat.
 • Slutt å røyke, da røyking kan påvirke sårheling og øke risikoen for komplikasjoner.
 • Gjør hjemmet ditt klart for restitusjon. Plasser nødvendige ting innen rekkevidde, og sørg for at du har et komfortabelt sted å hvile.
 • Forbered lett tilgjengelig og næringsrik mat som er enkel å spise etter operasjonen.
 • Sørg for at du har alle nødvendige medisiner tilgjengelig, inkludert smertestillende og andre foreskrevne medisiner.
 • Ordne med en omsorgsperson som kan hjelpe deg med daglige oppgaver de første dagene etter operasjonen.
 • Planlegg transport til og fra klinikken, og sørg for at noen kan kjøre deg hjem etter operasjonen.

Konsultasjon

Under en konsultasjon med våre plastikkirurger er det viktig for oss at du føler deg trygg føler deg trygg og at kjemien mellom deg og kirurgen er god. Konsultasjonen skal være en informativ, konstruktiv og trygg opplevelse. Hos oss på PK1 er det viktig at postbariatriske pasienter blir lyttet til, tatt på alvor og får besvart alle deres spørsmål. Basert på konsultasjonen vil dere sammen foreta valg som leder til den mest optimale operasjonen og resultatet for deg.

Hva man går gjennom under konsultasjonen:

 • Medisinsk historie
 • Fysisk undersøkelse
 • Diskusjon om mål og forventninger
 • Forklaring av tilgjengelige kirurgiske alternativer og hva de innebærer
 • Gjennomgang av mulige risikoer og komplikasjoner ved operasjonen
 • Informasjon om forventet restitusjonsperiode og aktivitetsbegrensninger
 • Mulighet til å stille spørsmål og uttrykke bekymringer
 • Diskusjon om plassering av snitt/hull
 • Praktisk informasjon om kostnader, forberedelser til operasjonen og eventuell narkose
 • Utfylling av et spørreskjema om din helsetilstand.

Det går fint å ta med en venn eller familiemedlem for støtte. Hvis du ikke er helt sikker på operasjonen bør du vente med å gjennomføre den.

Hva koster det?

Prisen er fra 52 000,- og inkluderer:

 • Selve operasjonen
 • Bedøvelse og narkose
 • Kompresjonstøy
 • Pleie i form av bemannet oppvåkningsavdeling
 • Personlig pleie på sengeposten med noe å spise
 • Alle nødvendige kontroller etterpå
 • Tilgang til plastikkirurg 24 timer i døgnet, 7 dager i uken etter hjemkomst

Prisen på postbariatrisk kirurgi avhenger av flere faktorer, og en nøyaktig pris oppgis under konsultasjonen.

 

Etter operasjonen

Etter operasjonen blir du først overvåket på en bemannet oppvåkningsavdeling, hvor du får smertelindring og medisinsk pleie. Når du er klar for det, vil du få noe å spise og drikke, og du får informasjon om hvordan du skal forholde deg de første dagene etter operasjonen.

Helingsprosessen tar noen måneder, og det er viktig å følge kirurgens råd nøye for å oppnå de beste resultatene. Du har tilgang til din plastikkirurg 24 timer i døgnet, 7 dager i uken for eventuelle spørsmål eller bekymringer under tilhelingsprosessen.

Første uke

I løpet av den første uken bør du unngå tunge løft og begrense fysisk aktivitet. Du må bruke kompresjonstøy for å redusere hevelse og støtte helingsprosessen. Det vil være nødvendig med oppfølging hos kirurgen for å sjekke sårheling og din generelle tilstand, smerte og ubehag kan håndteres med smertestillende medisiner.

Første måned

Den første måneden etter operasjonen kan du gradvis øke din fysiske aktivitet etter anbefaling fra kirurgen, men det er fortsatt viktig å bruke kompresjonstøy ved behov. Ukentlige kontroller blir gjennomført for å overvåke helingsprosessen og for å fjerne eventuelle sting. Du må avstå fra visse aktiviteter, som trening og tunge løft, i denne perioden.

3-6 måneder

Tre til seks måneder etter operasjonen begynner hevelsen å avta betydelig. Du kan starte med mer anstrengende aktiviteter og trening i samråd med legen din. De endelige resultatene av operasjonen blir mer synlige, og regelmessige kontroller med kirurgen sikrer at alt går som det skal.

6-12 måneder

Seks til tolv måneder etter operasjonen er helingsprosessen vanligvis fullført, og de endelige resultatene er synlige. Du kan delta i alle normale aktiviteter uten begrensninger. Det kan fortsatt være nødvendig med oppfølging med kirurgen for å sikre at resultatene opprettholdes og for å håndtere eventuelle komplikasjoner.

Risikoer

Alle kirurgiske inngrep har en rekke potensielle risikoer, inklusive postbariatrisk kirurgi. Mulige risikoer inkluderer:

 • Infeksjon
 • Blødning
 • Dårlig sårheling
 • Arrdannelse
 • Blodpropp
 • Risiko knyttet til narkose
 • Hudnekrose (dødt hudvev)
 • Asymmetri
 • Misnøye med det estetiske resultatet
 • Alvorlige komplikasjoner som hjerte- eller lungesvikt