Før operasjonen

Dr. Ørner forklarer prosessen før en operasjon hos PK1

Konsultasjon

Før du bestemmer deg for et kosmetisk inngrep er du til en konsultasjon hos kirurgen som skal operere deg. I tillegg til å vurdere behovet for selve inngrepet og informere deg om operasjonen, går kirurgen gjennom din medisinske status. Dette gjøres for å se om du er i stand til å tåle operasjonen og bedøvelsen du skal få. Narkoselegen går også gjennom dine opplysninger før inngrepet, og han vil av og til måtte snakke med deg. Dersom noe i din sykehistorie er uavklart, må vi bestille ekstra undersøkelser eller innhente opplysninger fra andre behandlere du har vært hos.

Faste

Du skal være fastende 6 timer før planlagt oppmøte. Du kan drikke «tynne» væsker som vann, saft, te og kaffe (uten melk eller fløte) inntil 2 timer før operasjonstiden. Du skal ikke ta pastiller, tyggegummi, røyke eller snuse når du faster.

Medisin

Enkelte medikamenter kan innvirke på koaguleringsevnen i forbindelse med operasjon.

Om du bruker blodfortynnende medisiner, må du opplyse om dette, og du vil få beskjed hvis det er noen av disse medisinene du skal slutte med før operasjonen og hvor mange dager før. Se også eget informasjonsskriv ved innkalling til operasjon.

Resept

Du får tilsendt resept over medisiner som skal hentes ut fra apotek før operasjonsdagen. Du får resept på en forebyggende medisin mot infeksjon og smertestillende til etter operasjonen.

Røyking og snus

Du skal ikke røyke eller bruke snus 4 uker før til 2 uker etter operasjonen. Tobakksrøyk nedsetter blodets evne til å transportere oksygen til vevet og forsinker sårtilhelingen. Det kan gi større fare for komplikasjoner etter operasjonen.

Hud, negler og smykker

Du skal ikke bruke krem, parfyme eller sminke operasjonsdagen. Møt uten smykker og piercing. Neglene skal være korte, rene og uten neglelakk.

Hygiene før operasjonen

For å redusere infeksjonsfaren i forbindelse med operasjonen skal du dusje med en spesiell såpe, Hibiscrub, operasjonsdagen. Du trenger ikke bruke denne såpen i håret dersom du ikke skal opereres i ansiktet. Det er viktig at all såpe skylles godt av. Tørk med rent håndkle og ta på rene klær. Du skal ikke smøre deg med kremer operasjonsdagen.

Kompresjonstøy

Du får kompresjonstøy på klinikken som tilpasses dine behov.

Ernæring

Det er viktig at kroppen din er i best mulig ernæringsmessig balanse før en større operasjon. Den anbefales at du i ukene før operasjonen inntar god, næringsrik og variert kost. Har du spesielle krav til kosten i form av dietter eller allergier ber vi deg vennligst kontakte Plastikkirurg1 før operasjonen.

Transport

Du må avtale med en pårørende eller venn om henting etter operasjon. Du kan ikke kjøre selv eller ta offentlig transport alene hjem etter operasjonen.

Tilsyn

Du skal ikke være alene det første døgnet etter inngrepet. Det er derfor viktig at du i forkant av operasjonen gjør en avtale med en voksen person som kan være hos deg denne tiden.