Ansiktsløft

Facelift gir et yngre utseende

Et ansiktsløft strammer og løfter huden for et glattere og mer ungdommelig ansikt og hals. Det er en kosmetisk kirurgisk prosedyre som bidrar til å redusere synligheten av dype rynker og folder, spesielt rundt munnen, nesen og øynene. Overflødig hud fjernes og de underliggende vev og muskler strammes, og prosedyren kan også forbedre konturene av kjeven og halsen ved å fjerne hengende hud og fett.

Hvis dette er noe som plager deg og du ønsker en forandring, er kanskje en facelift en operasjon som passer for deg.

Om operasjonen

Ved et ansiktsløft får du bedøvelse, enten i form av lokalbedøvelse med beroligende midler eller generell narkose. Når bedøvelsen har tatt effekt, gjør kirurgen snitt langs hårfestet og rundt ørene. I noen tilfeller kan snitt også gjøres under haken for å forbedre halsens utseende.

Kirurgen separerer deretter forsiktig huden fra underliggende vev. Dette gir mulighet til å stramme de dypere vevslagene og musklene, noe som hjelper til med å skape en mer definert ansiktsstruktur og redusere rynker og slapphet. Overflødig hud fjernes, og huden trekkes forsiktig tilbake over de nyformede konturene av ansiktet og halsen.

Snittene lukkes med suturer. Etter operasjonen påføres bandasjer for å redusere hevelse og støtte ansiktet under helingsprosessen.

Plassering av snittene

For å minimere synligheten av arr plasseres snittene som regel i naturlige hudfolder eller langs hårfestet. Ved et mindre facelift og hvor huden har noe elastisitet legges snittet fra hårlinjen over øret, foran øret og avsluttes nedenfor øreflippen. Ofte er huden for uelastisk slik at arret må fortsette litt opp i tinningen og bak øret og inn i håret i nakken. Foran øret legges snittet i en naturlig hudfold og vinkles inn mot øregangen.

Arrene kommer aldri å forsvinne helt, men de blekner med tiden, og du må regne med ca. 12 måneder før du kan se sluttresultatet.

Kombineres med andre operasjoner

En ansiktsløftning kan også kombineres med andre operasjoner. De vanligste er fettsuging av hake og øyelokksoperasjoner, men også andre, supplerende inngrep i ansiktet kan legges til der dette er ønskelig. Det er da vanlig å supplere med fettransplantasjon, toksiner og fillere.

 

Før operasjon

Før operasjonen kan du bidra til å sikre en trygg operasjon og beste mulige tilheling gjennom følgende rekommandasjoner.:

 • Slutt å røyke minst 4 uker før og 4 uker etter operasjonen
 • Unngå Aspirin, Ibuprofen og visse andre medisiner som kan øke blødningsrisikoen – kirurgen vil gi deg en spesifikk liste over hva du bør unngå
 • Ordne med transport til og fra operasjonen, da du ikke vil være i stand til å kjøre selv etter inngrepet
 • Forbered hjemmet for hvile og restitusjon etter operasjonen – ha nødvendige forsyninger som komfortable klær, puter for å heve hodet, og eventuelle medisiner du måtte trenge etter operasjonen
 • Følg instruksjonene fra kirurgen om faste – du vil bli bedt om å ikke spise eller drikke noe 6 timer før operasjonsdagen
 • Ta godt vare på huden din i ukene før operasjonen ved å bruke milde hudpleieprodukter og unngå overdreven soleksponering

 

Konsultasjon

Når du vurderer en ansiktsløftning, er det viktig å tenke på hvilke resultater du ønsker. Bestill en konsultasjon og diskutere dine mål med en av våre erfarne kirurger.

Konsultasjonen inkluderer:

 • Diskusjon om ønskede resultater
 • Vurdering av helsetilstand, ansiktets struktur og hudens tilstand
 • Informasjon om operasjonen og mulige risikoer
 • Gjennomgang av kostnader og forventninger
 • Utfylling av spørreskjema om helsehistorikk
 • Praktiske opplysninger om forberedelser og narkose

Hva koster det?

Prisen er fra 31.000,- og inkluderer:

 • Konsultasjon med plastikkirurg
 • Selve operasjonen
 • Narkose og sedering
 • Medisinsk utstyr og forbruksvarer
 • Etterkontroller og oppfølging
 • Eventuelle nødvendige medisiner og bandasjer etter operasjonen
 • Opphold på klinikken etter operasjonen, hvis nødvendig

 

Etter operasjonen

Tilhelingstiden etter en ansiktsløftning varierer, men pasienter kan forvente hevelse og blåmerker i løpet av de første ukene. De fleste kan gå tilbake til sine normale aktiviteter etter cirka to uker, men det endelige resultatet av operasjonen blir vanligvis synlig etter noen måneder når hevelsen har gått helt ned og vevet har grodd.

Umiddelbart etter

Umiddelbart etter operasjonen våkner du fra narkosen og overvåkes av vårt medisinske personale. Bandasjer plasseres rundt ansiktet for å redusere hevelse og støtte ansiktet.

Dagen etter operasjon

Dagen etter operasjonen er det kontroll på klinikken hvor kirurgen fjerner all bandasje og du får på et ansiktsbånd.

De første dagene

I løpet av de første dagene kan du oppleve smerte, hevelse og blåmerker, som behandles med smertestillende medisiner. Du bør holde hodet hevet og unngå fysisk aktivitet. Kirurgen kan fjerne dreneringsrør og bytte bandasjer etter noen dager.

Første uke

Den første uken vil hevelse og blåmerker begynne å avta, men de vil fortsatt være merkbare. Du kan gå tilbake til lette daglige aktiviteter, men bør unngå anstrengelse. Stingene fjernes vanligvis innen 5-10 dager.

Uker 2-4

I løpet av de første ukene fortsetter hevelsen å avta, og de fleste blåmerkene forsvinner. Du kan gradvis gjenoppta normale aktiviteter, men bør fortsatt unngå tung fysisk aktivitet. Det er viktig å komme til kontroller med kirurgen slik at vi kan evaluere tilhelingen.

Måned 2-6

I løpet av de første månedene kan små rester av hevelse fortsatt være til stede, men resultatene blir mer synlige. Du kan returnere til full fysisk aktivitet etter 4-6 uker. Arrene vil begynne å blekne og bli mindre synlige over tid.

Full tilheling

Du vil kunne se det endelige resultatet fra ditt facelift etter flere måneder når all hevelse har gått ned. Arrene vil fortsette å forbedre seg i opptil et år etter operasjonen. Det er viktig å opprettholde en sunn livsstil for å forlenge resultatene av ansiktsløftet.

Hvor lenge varer resultatene?

Hvor lenge resultatet varer, avhenger av individuelle forutsetninger, først og fremst hvor elastisk huden er. Det er viktig å være klar over at hudens elastisitet ikke endres ved et ansiktsløft og at fine rynker i huden ikke blir borte.

 

Risikoer

Før du bestemmer deg for å gjennomføre et facelift bør du være klar over potensielle risikoer.

Vanlige risikoer

 • Infeksjon
 • Blødning
 • Langvarig hevelse og blåmerker
 • Arrdannelse

Mindre vanlige risikoer

 • Uønskede reaksjoner på anestesi
 • Nerveskader (midlertidig tap av ansiktsbevegelser)
 • Asymmetri i ansiktet

Uvanlige risikoer

 • Permanent tap av ansiktsbevegelser på grunn av nerveskader
 • Hudnekrose (død av hudvev)
 • Langvarige smerter

 

Lang erfaring ved ansiktsløft

Vi har lang erfaring med ansiktsløft og oppnår naturlige resultater. Med utdanning fra Norge og erfaring fra både norske og internasjonale klinikker, kan du være trygg på at du er i gode hender hos oss. Våre kirurger er medlemmer av Norsk Forening for Estetisk Plastikkirurgi og ISAPS, og de deltar jevnlig på internasjonale kongresser og kurs.

På vår klinikk i Bergen bruker vi kun moderne kirurgiske instrumenter av høy kvalitet. Våre ansatte er profesjonelle og dedikerte, alltid tilgjengelige døgnet rundt for å sikre din trygghet.

 

Hvem er egnet for ansiktsløftning?

Både arvelige faktorer og miljøfaktorer, som sol, røyking og vektforandringer kan påvirke hudelastisiteten. Når hudens elastisitet blir dårligere, vil furene i ansiktet bli dypere, det blir mer rynker og heng. De viktigste forandringene som oppstår etter en ansiktsløftning er oppstramming av hud på hake, hals og kinn, utretting av rynker på kinn, utretting av folden fra kinn til overleppe og til slutt løfting av volumet fra rett over kjevekanten til kinnbenet. En ansiktsløftning gir et naturlig, pent resultat og ikke et operert eller kunstig utseende.

Ansiktsløftning