I forkant av en operasjon har våre pasienter ulike spørsmål. En del av disse spørsmålene handler om bedøvelse og narkose. Hos oss på PK1 får alle pasienter lokalbedøvelse under inngrep, og avhengig av type operasjon og med hensyn til pasientens ønsker gir vi i tillegg narkosemedisiner.

Det er ikke alle som er kjent med narkose, og mange kan derfor se på dette som både skummelt og utrygt. Dette har vi på PK1 full forståelse for, og vi ønsker derfor at våre pasienter skal få svar på alle spørsmål i forkant av et eventuelt inngrep. Er narkose farlig? Kan man våkne under operasjonen? Hvem passer på meg under inngrepet? Vi har samlet sammen 5 typiske spørsmål rundt dette temaet, og gir deg svar nedenfor.

Er narkose farlig?
Hos friske personer er dagens narkose forbundet med svært liten risiko. Det er likevel viktig at vi på forhånd har tilstrekkelige opplysninger om din helsetilstand. Disse opplysningene innhenter vi via et helseskjema som du fyller ut i god tid før ditt inngrep. Skjemaet vurderes av både kirurg og anestesilege, og ved behov tar vi kontakt med deg for å innhente ytterligere informasjon.

Hvorfor skal jeg faste før en operasjon?
Du skal alltid faste minst 6 timer før en operasjon. Dette gjelder også dersom du ikke skal ha full narkose. Grunnen til dette er at svelgrefleksen din vil bli redusert når du får narkosemidler, og dersom du ikke er fastende kan du få mageinnhold i luftveiene. Det er samtidig viktig å vite at dette også gjelder snus, røyk, drops, tyggegummi o.l. Dersom du av ulike grunner ikke har fulgt fastereglene eller i tvil om dette, er det viktig at du gir oss beskjed slik at vi kan gjennomføre inngrepet på en trygg måte.
Kan jeg våkne under operasjonen min?
Nei. Når du er i narkose er det til enhver tid en anestesilege og/eller en anestesisykepleier som passer på deg. Ved hjelp av ulike målinger og observasjoner sikrer vi at du sover dypt under hele inngrepet. Vi bruker ikke muskelavslappende medisiner, og vil derfor kunne registrere små endringer i narkosedybden, og da justere dosen fortløpende.
Vil jeg våkne med store smerter?
Du får vanligvis beskjed om å ta Paracet før operasjonen din. Under selve inngrepet får alle våre pasienter lokalbedøvelse. Denne bedøvelsen vil ha virkning også en stund etter oppvåkning. Avhengig av type operasjon, samt vår erfaring med og kunnskap om forventede smerter, kan vi gi deg smertestillende intravenøst. Ved behov får du selvsagt mer smertestillende.
Hva skal jeg gjøre dersom jeg har sprøyteskrekk?
Sprøyteskrekk er ikke uvanlig, og det kan være mange grunner til at man har det. Dette har vi på PK1 full forståelse for. Vi har dessverre ingen mulighet til å gi narkose uten å måtte stikke deg, men våre sykepleiere og anestesileger har lang erfaring med dette. Vi vil gjøre alt vi kan for å hjelpe deg gjennom det. Dersom ønskelig kan du kjøpe lokalbedøvende krem (Emla) på apoteket, og anvende det før ankomst på operasjonsdagen.

Har du andre spørsmål rundt narkose og bedøvelse? Ta gjerne kontakt med oss på PK1. Vi gir deg svar på det du måtte lure på!