Hva tenker du når du hører ordet «ansiktsløft»? Det mange ser for seg når de leser eller hører om et slikt inngrep er et kunstig utseende, et stivt ansikt, oppblåst eller en strukket munn. Likevel, sannheten er nok en helt annen!

Hva er et ansiktsløft?

Et ansiktsløft er en kirurgisk operasjon der kirurgen strammer hud og bløtdeler av den nedre delen av ansiktet og av halsen. Vanligvis fjernes den løse huden på kjevekammen og en del på halsen.

Ettersom årene går blir huden skadet av ytre påkjenninger som sol, vind, røyk og forurensing. Dette fører blant annet til at huden blir mindre elastisk. Igjen vil dette gi et mer avlangt og/eller tungt ansikt, med folder langs kjevekammen og løs hud på halsen. I tillegg dannes det rynker og pigmentforandringer når huden eldes.

Et ansiktsløft varer ikke evig siden aldringsprosessen fortsetter. Ved behov kan operasjonen gjentas. Det er hudens elastisitet som bestemmer holdbarheten av et ansiktsløft, og dersom det elastiske i huden er dårlig, kan man bedre resultatet med en fettransplantasjon til ansiktet. Fettcellene inneholder stamceller som kan utvikle seg til elastiske fibre og gi mer kollagen i underhuden. Det er stadig mer vanlig å kombinere ansiktsløftning med fettransplantasjon.

Myter om ansiktsløft

Som nemnt i avsnittet ovenfor blir huden løsere ved aldring. Røyking, overdreven soling og vektreduksjon kan få aldringsprosesser til å gå fortere, som da vil sette sitt preg på ansiktet. Ofte tenker pasienter at et ansiktsløft er en omfattende operasjon, og de er redd for hvordan omgivelsene reagerer. Mange har også gjort seg opp en formening om hvordan de vil se ut etter et slikt inngrep. De ser for seg et kunstig utseende, et stivt ansikt, en oppblåst eller en strukket munn. Sannheten er at et godt utført ansiktsløft gir et naturlig resultat. De første to ukene etter et ansiktsløft vil det selvsagt være spor av kirurgien, men etter dette vil du få et naturlig utseende.