Fettansamling under haken kan plage både menn og kvinner, unge som gamle. Hvis pasienten er overvektig, vil slanking redusere problemet. Av og til kan det være fett her selv om pasienten har slanket seg og er normalvektig. Hva kan man da gjøre med dette?

Fettsuging kan være en god og sikker metode dersom man vil kvitte seg med fett under haken. Noen ganger er det løshet i huden i tillegg til fett, og da vil det være nødvendig med ansiktsløftning alene eller i kombinasjon med fettsuging for å bli kvitt volumet. Hva er så årsaken til fettansamling under haken, lurer du kanskje på?

Fettansamling på haken forårsakes vanligvis av overvekt eller arvelig disposisjon for fettansamling her. Hos eldre mennesker vil huden bli løsere og mindre elastisk, men aldersforandringer er også arvelig disponert, og fremskyndes av soleksponering og tobakk. Ved slike aldersforandringer blir hud og bindevev på hake og hals løsere som gir og slappere hud her og dobbeltkonturer kan komme frem.

Hva kan du gjøre selv?

Det som virkelig hjelper er å gå ned i vekt dersom du er overvektig. Dersom du er ung vil huden trekke seg fint sammen, men hos middelaldrende og eldre pasienter mangler huden den elastisiteten, og vektreduksjon vil da gi løs hud istedenfor. Øvelser som har til hensikt å trene muskler på hals og hake har forøvrig ingen beviselig effekt.

Kirurgi med fettsuging

Fettsuging av haken gjøres gjennom et lite hull under hakespissen hvor de fleste allerede har en hudfure som vil skjule arret helt. Operasjonen gjøres vanligvis i lokalbedøvelse kombinert med sedering, men noen pasienter ønsker full narkose eller være helt våken. En slik behandling fjerner fettansamlingen for godt. En forutsetning for at resultatet skal bli vellykket er at huden har god kvalitet og kan trekke seg sammen etter at volumet er fjernet. Vanligvis vil synlig hevelse og blåmerker være borte etter et par uker.

Kirurgi med ansiktsløftning

Dersom det er løs hud på haken, er det ikke tilstrekkelig med fettsuging og ansiktsløftning er nødvendig for at resultatet skal bli bra. Hvis det er fettansamling på haken, gjøres fettsuging samtidig for å redusere volumet. I tillegg til oppstramming av hake og hals, vil et ansiktsløft definere kjevekanten, og bløtdelene på kinnet heves.