Dr. Busch gir deg svar på de vanligste spørsmålene rundt ansiktsløft. Hva er det for noe? Hvem passer det for? Og, hva er det pasienter ofte spør om under en konsultasjon?

Hva er ansiktsløft/facelift?

Ansiktsløftning eller facelift er et foryngende inngrep som strammer opp hud og underhudsvev (fett, muskulatur) i nedre del av ansiktet og hals/hake. Dette gjøres gjennom et snitt foran og bak øret. Inngrepet gjøres oftest i lokalbedøvelse i kombinasjon med narkosemidler i lav dose (sedasjon) slik at pasienten puster selv og er vekkbar. Operasjonen kan også gjøres med generell anestesi (narkose), og inngrepet tar ca 2 timer. Det er lite smerter i ettertid. Vanligvis vil hevelsen være borte og sårene foran øret være lite synlige etter 14 dager.

Hvem passer ansiktsløftning for?

Ansiktsløftning passer best for pasienter som er plaget med hudoverskudd i ansiktet og er mellom 45 og 80 år. Best resultat blir det dersom huden er tykk og elastisk.

Blir utseendet endret etter et ansiktsløft?

Nei, utseende vil ikke endre seg annet enn at du vil se ut som en yngre utgave av deg selv.

Vil munnen bli bredere etter et ansiktsløft?

Nei, ved standard ansiktsløft hvor oppstrammingen gjøres av bindevevet under huden og oppstrammingen av huden bare gjøres ved å fjerne hudoverskuddet, blir ikke munnen større.

Vil rynkene på haken og overleppen bli borte ved et ansiktsløft?

Nei, ansiktsløft påvirker ikke huden på munn eller hake. Da må det eventuelt gjøres en tilleggsprosedyre her som f.eks. laserbehandling eller kjemisk peeling for å få fjernet fine rynker i disse områdene.

Vil det bli synlige arr i ansiktet etter en ansiktsløftning?

All kirurgi etterlater seg arr, men når snittene legges riktig er det vanskelig å se arrene grunnet folder i huden foran og bak øret.

Kan ansiktsløftning kombineres med andre ansiktsoperasjoner?

Ja, det er vanlig å kombinere ansiktsløft med øyelokksplastikker (øvre og nedre) og fettsuging av hake.

Kan det oppstå komplikasjoner etter et ansiktsløft?

Ja, all kirurgi kan gi komplikasjoner som blødning eller infeksjon. Slike komplikasjoner må håndteres raskt og effektivt dersom de oppstår, men er heldigvis sjeldne. Ved ansiktsløftning er det også spesielle utfordringer i forhold til fine nerver i ansiktet og sirkulasjon til huden. Det er derfor viktig at det er en erfaren kirurg som utfører inngrepet og at effekten veies nøye i forhold risiko slik at pasienten får et trygt forløp etter inngrepet.