Lipødem har først de siste årene fått den oppmerksomheten den fortjener. Tidligere har tilstanden vært oppfattet som overvekt, og pasientene har ikke fått noe tilbud annet enn råd om slanking, noe som i liten grad har påvirket fettfordelingen. Hva er egentlig lipødem, og hvordan kan man komme i bukt med det?

 

Lipødem er en tilstand med en ansamling av fett under huden på legger og lår, eventuelt også armer. For at man skal kunne kalle det lipødem er det en forutsetning at fettansamlingen ikke samsvarer med fett på resten av kroppen. Det betyr at pasienten må være slank eller i hvert fall slankere overkropp og likevel har fedme på bena. Tilstanden har først de siste årene fått den oppmerksomheten den fortjener. Tidligere har dette vært oppfattet som overvekt, og pasientene har ikke fått noe tilbud annet enn råd om slanking, noe som i liten grad har påvirket fettfordelingen. Tilstanden rammer først og fremst kvinner, og det er en glidende overgang av hva som er sykelig og hva som er normalt.

Hva kommer lipødem av?

Årsaken til denne unormale fettfordelingen på kroppen er ikke kjent. Siden det er vanlig at det forekommer i familier, er det trolig at det er arvelige faktorer. Videre er det en tilstand som rammer kvinner etter puberteten, og derfor er det sannsynlig at kvinnelige kjønnshormoner spiller inn.

Hvilke symptomer og tegn skal man se etter?

Tilstanden debuterer gradvis i ungdomsårene med gradvis økende volum i legger og lår. Selve føttene er ikke involvert. Det er ikke hevelse i legge og lår til å begynne med, og bena blir ikke mindre når de legges opp. Fettet forsvinner heller ikke ved slanking. De fleste med lipødem plages videre cmed smerter, ømhet og bloduttredelser i lår og legger, og noen pasienter opplever tyngdefølelse og ubehag. Tilstanden er ofte kosmetisk sjenerende og psykisk belastende.

Hva kan man gjøre?

Det finnes dessverre ingen behandling som kan fjerne årsakene og helbrede tilstanden. Hos noen kompliseres tilstanden av lymfeødem. Lymfedrenasje som utføres av noen fysioterapeuter kan da ha noen effekt. Noen pasienter kan også ha nytte og lindring av støttebandasjer, selv om dette er krevende å bruke.

Fettsuging brukes likevel mer og mer. Nye fettsugingsteknikker med mer skånsomme metoder, har vist seg å kunne gi positive resultater. En slik behandling kan gi mindre smerter, hevelse, ømhet og bloduttredelser. Det er varierende hvor mye huden trekker seg sammen etter en så stor fettsuging, og ofte blir det et stort hudoverskudd som må strammes opp. Det kan også ble ujevnheter. Hvis det er ledsagende hevelse, må pasienten gjerne bruke kompresjonsstrømper livslangt etter fettsugingen.

Ønsker du booke en uforpliktende konsultasjon hos oss på PK1 Bergen? Du finner ledige timer ved å klikke på denne lenken, eller ved å ringe oss på 55991100.