Knapt noen annen kroppsdel er viet like mye oppmerksomhet som kvinnebrystet. Sosiale medier og reklame har skylden, tenker du kanskje? Litt, utvilsomt, men det er langt fra den eneste årsaken. 

Faktum er at kvinnens bryster har vært gjenstand for oppmerksomhet siden tidenes morgen. Inntil for ikke så altfor mange år siden kunne mors bryst bokstavelig talt bety liv eller død for et spedbarn. Det er derfor ikke uten grunn at våre historiske forfedre utstyrte sine gudinnebilder med en frodig og svulmende barm. Den var å regne som en helligdom.

Videre gjennom historien har kvinnebrystene hatt en skiftende betydning. De har blitt brukt i kunst, erotikk, politikk, i hjemmet og innen legevitenskapen. Hvilken form de ideelt sett skulle ha har også variert. At vi kvinner er opptatt av brystene våre er derfor ikke det minste rart. Det ligger i genene våre. 

Les flere artikler fra Plastikkirurg1 på In Magasinet sine nettsider

Ta grep!

Brystene er også knyttet tett til følelsene våre. Flotte bryster er forbundet med så vel femininitet som seksualitet, og at de ikke oppfyller kravene til den standarden vi mener er riktig kan være sårt. At brystene også kan ha ulik størrelse er slett ikke uvanlig, men oppleves likevel hemmende for de kvinnene det gjelder. Graviditeter, amming, slanking, vektøkning og alder påvirker også bysten vår – og ikke nødvendigvis på en måte vi setter pris på. Men, i motsetning til våre forfedre, har vi mulighet til å gjøre noe med dem. 

– Brystkirurgi er et bredt felt, forteller dr. Tom Inge Ørner ved PK1 i Bergen. Noen ganger handler det om rent medisinske årsaker, som for eksempel etter kreftsykdom, hvor man rekonstruerer brystene fullstendig. Reduksjon av brystene kan på sin side hindre fremtidige ryggplager. Men, de fleste av våre pasienter, er likevel helt vanlige kvinner som ønsker å bli en bedre utgave av seg selv.

Kvinnens ønske alene

De fleste kvinnene som ønsker brystkirurgi har ganske enkelt et behov for å føle seg fine. 

Undertegnede har selv en venninne som valgte å legge seg under kniven for å få løftet brystene. Etter tre graviditeter og ditto år med amming kjente hun dem ikke lenger igjen, som hun sa. 

Hun angret ikke. Selvtilliten kom tilbake og holdningen hennes ble med ett en annen. At mannen hennes var helt komfortabel med bysten hennes før inngrepet, spilte ingen rolle. Dette gjorde hun kun for seg selv. 

– Ingen kvinner gjør dette for en mann. Dette er alene deres ønske. Når det gjelder resten av kroppen kan man gjøre mange grep selv. Slanke seg, trene rompa eller få flatere mage, men brystene er det umulig å gjøre noe med. Man må akseptere de man har, eller få gjort noe med dem. Det er nok også noe av årsaken til at de kvinnene som oppsøker oss for å få utført en brystoperasjon har tenkt på dette lenge. Hvilke behov den enkelte har varierer, for hva som kjennetegner fine pupper er nemlig høyst individuelt. En gjenganger er likevel et ønske om at de skal se naturlige ut. Det vil de også gjøre, forteller Dr. Ørner.

– Jeg anbefaler de som bestiller konsultasjon hos oss om å ta med seg et bilde av drømmepuppen sin. Da vet jeg litt mer om hvilke ønsker som foreligger. Siden kan vi lage en digital modell i 3D og planlegge den videre behandlingen derfra. Når det gjelder brystforstørrelse, for eksempel, kan man benytte både proteser og eget kroppsfett. Andre ønsker derimot å rydde opp i “gammel moro” og fjerne tidligere innsatte proteser. Vi foretar også løft, reduksjon, proteseskift og brystvorteplastikk. Min oppgave er å sørge for at resultatet blir optimalt, uansett ønske og behov, avslutter Dr. Ørner.

Tekst: Siri Gerrard | In magasinet