Under en konsultasjon skal du får svar på alle dine spørsmål rundt en eventuell operasjon. Likevel, hvilke spørsmål bør man stille? Vi har listet opp en rekke punkter som vil være til hjelp for deg før du ankommer din konsultasjonstime, og slik at du kan forberede deg godt.

Hvor mange prosedyrer, som min, har du tidligere gjennomført?
Dette vil fortelle deg om din kirurgs erfaring rundt ditt eventuelle inngrep.

Kan du vise meg før-og-etter bilder?
Slike bilder vil gi deg en idé rundt hva du kan forvente deg, og du vil få et innblikk i hva du kan forvente deg.

Hvordan kan jeg selv sørge for gode resultat og en rask tilhelingstid?
Her får du informasjon om hva du bør og ikke bør gjøre både før og etter din eventuelle operasjon. Må du avvente med diverse medikamenter? Kan du røyke/snuse? Kirurgen vil informere deg om alle slike ting.

Hva er risikoen ved å gjennomføre et inngrep?
Still spørsmål rundt risiko og eventuelle komplikasjoner, og om du bør forvente smerter, blåmerker, hevelser, og/eller blødninger etter operasjonen.

Hvordan er selve prosedyren rundt min operasjon?
Spør gjerne om det vil bli sydd sting eller suturer, om hvordan oppfølgingstimen foregår, og om hvilket nivå av smerte eller ubehag du kan forvente deg de første dagene etter operasjonen. Du kan spørre om informasjon fra de ansatte som utfører anestesien, dersom du ønsker dette.

Hvordan er tilhelingstiden?
Spør om du vil trenge hjelp med å komme deg hjem etter operasjonen, om hvilke medisiner du skal ta for å minske smertene, og få informasjon om hva du ikke bør gjøre de første dagene etter operasjonen.

Hvor lang tid tar det før jeg ser resultater?
Spør om når du får din første oppfølgingstime, om hvordan resultatene vil utvikle seg over tid, og om hva du kan forvente deg av endelige resultater. Du kan også få informasjon om hva du skal gjøre dersom resultatene ikke lever opp til dine forventninger.

Når kan jeg reise på jobb og/eller trening igjen?
Husk å få informasjon om når du kan gjenoppta daglige aktiviteter, når du kan kjøre bil, gjennomføre tunge løft, sitte eller stå hele dagen, og om det er noe du bør unngå å gjøre frem til tilhelingsprosessen er over.

Hvor lenge vil resultatene mine vare?
Spør din kirurg om du selv må gjøre noe for vedlikehold av dine resultater, og om du må gjenta operasjonen/inngrepet (eventuelt gjennomføre en annen operasjon) i senere tid.