Hva går operasjonene ut på?

Postbariatrisk kirurgi eller hudoppstrammende inngrep etter stort vekttap er en samlebetegnelse på inngrep som gjøres for å få huden til å passe pasienter som har gått mye ned i vekt.

Generell informasjon

Overvekt er et stort problem i Norge i dag, og det er stadig flere pasienter som har slanket seg mye, med eller uten slankeoperasjon. Hvilke korrigerende inngrep som er aktuelle, varierer etter hvor stort vekttapet har vært, lokale forhold og først og fremst hva pasienten selv ønsker. Magen er ofte det viktigste, særlig hos kvinner som har fått barn. Men hudoverskudd på bryst, ansikt, lår, overarmer og rumpe kan også være sjenerende. Alle operasjonene går ut på å fjerne hudoverskudd og eventuelt restfett noen steder og tilføre fett eller volum andre steder. Steder som gjerne trenger volum er ansikt, bryst og rumpe.

Hvorfor gjennomfører man et slikt inngrep?

Pasienter som har hatt en betydelig overvekt, er veldig fokusert på å bli normalvektige og sunne. Når de når den ønskede vekten, forsvinner ofte følgetilstander til overvekt som høyt blodtrykk, sukkersyke og høyt kolesterol. Det de ikke er like forberedt på, er hvordan de ser ut når volumet som fyller ut huden, forsvinner. Huden vil ofte trekke seg noe sammen, men den løse huden som står igjen er ofte et betydelig problem som reduserer livskvaliteten til slike pasienter. De kan ha en lang smørbrødliste over inngrep de ønsker å gjøre. Det går an å kombinere noen inngrep slik at pasienten sparer noen sykeperioder, men vanligvis er det umulig å gjøre alt på en gang siden risikoen for komplikasjoner øker med lengden av inngrepet.

Hva kan man forvente seg under og etter operasjon?

Inngrepene foregår oftest i full narkose og tar mellom 1 og 3 timer avhengig av hva som skal gjøres. Når siste sting settes, våkner pasienten opp, og i løpet av 10 minutter blir de helt klar i hodet. Vi tar raskt på et komprimerende plagg for å motvirke hevelse og blødning under huden. Videre blir pasienten liggende til observasjon på oppvåkningen i 1-2 timer før de kan reise hjem. Alle pasienter har fått lokalbedøvelse i området som er operert, og etter noen timer begynner effekten av denne bedøvelsen å gå ut. Derfor blir det mer ømhet i området som er operert første natt. Vanligvis er det bare nødvendig med smertestillende medikamenter i 2-3 dager, men det er litt forskjellig fra inngrep til inngrep. Etter et vanlig postbariatrisk inngrep kan du gå tilbake til arbeid og skole etter ca en uke. Litt lenger ved bukplastikk, særlig hvis bukveggen er strammet opp.

Er det risiko forbundet med slike inngrep?

Postbariatriske inngrep har en høyere risiko enn andre kosmetiske inngrep. Som for all kirurgi er det risiko for blødning, infeksjon og blodpropp. Risikoen er likevel akseptabel så lenge operasjonslengden holdes lav, og ved Plastikkirurg1 har vi bestemt at den ikke skal overstige 3 timer.