Hva går operasjonen ut på?

Ved et brystløft løftes og strammes brystvevet, og brystvorten svinges opp til en høyere posisjon slik at nippelen vil sitte på rett plass på det nye brystet. I tillegg fjernes hudoverskuddet. Dette etterlater et arr rundt brystvorten og rett ned, og eventuelt et lite tverrarr under brystet dersom henget er betydelig.

Generell informasjon

Aldring, svangerskap og eventuelle vektendringer kan gjøre at brystene blir løsere og at de kan henge. Det kan være ulike grader av heng, alt i fra at nedre pol henger litt ned forbi folden under brystet til at brystvorten henger nedenfor den samme folden.

Hvorfor gjør kvinner brystløft?

Løshet i brystene vil i lett grad være greit å holde skjult i en BH. Hvis løsheten er betydelig, vil det imidlertid være vanskelig å holde brystet på plass i en vanlig BH, og det blir også tomt i øvre pol av brystet. Uttalt grad av heng kan gi eksem under brystene, og noen kvinner går alltid med en gasskompress under brystene eller pudder for å hindre eksem og sårdannelse. Likevel er det helst følelsen av å ha bryster til en eldre kvinne som er årsaken til at kvinner ønsker å gjøre et brystløft. Volumet kan samtidig korrigeres, enten med en liten protese hvis brystet føles for lite eller med en liten reduksjon hvis brystet oppfattes som for stort. En protese vil også gi mer volum til øvre pol enn det et løft alene kan gi.

Hva man kan forvente seg under og etter operasjonen?

Selve inngepet tar ca 1,5 timer. Dette er et inngrep som gjøres i narkose. Det er lite smerter i etterkant, og behovet for smertestillende behandling begrenser seg vanligvis til 2-3 dager. Pasienten er oftest i stand til å gå tilbake på arbeid eller skole etter 2-3 dager. Litt avhengig av teknikk vil brystene stå litt for høyt de første 2 ukene, før de kommer ned etter 1-2 mnd. Sårene er grodd etter 3 uker hvis tilhelingen skjer skjer normalt. Etter operasjonen er brystene bandasjert stramt til neste dag før bandasjen fjernes, og pasientene går over til å bruke en spileløs sports BH. Denne må de ha døgnet rundt i 14 dager og på dagtid i nye 4 uker før de kan bruke en spile-BH.

Risiko ved brystløft

Som ved all kirurgi er det mulig med komplikasjoner. Den vanligste komplikasjonen til brystløft er nok tilhelingsproblemer i arret under brystet. Såret vil alltid gro, men hvis såret sprekker opp, er det vanlig at det tar 5-6 uker til alt er tilhelet. Blødning 1. døgn etter operasjonen er også mulig, og det krever vanligvis en reoperasjon med fjerning av en blodansamlingen og eventuell identifisering og forseglig av blodkaret som er årsak til blødningen. Ofte har pasienten spist før blødningen kommer, og da vil det ofte være lurt å vente til neste dag med reoperasjonen slik at pasienten kan være fastende og narkose tryggere. Infeksjon er også mulig, men dette er svært sjeldent forekommende ved et brystløft.