Hva går behandlingen ut på?

Tradisjonelt har brystforstørrelse blitt utført med innlegging av silikonproteser. Brystforstørring med fett er et alternativ til proteser, og med denne metoden forstørres brystene med kroppens eget vev. Fettet høstes med fettsuging, vaskes og filtreres før det settes tilbake i brystene. Fettet settes delvis under huden på brystet og delvis under brystkjertelen gjennom små nålehull. Dersom det er spesielle former på brystene som f.eks. stor avstand mellom dem, spiss form eller tomhet i øvre pol, kan dette korrigeres med denne metoden. Etter inngrepet må pasienten være forsiktig med klem på brystet og gå uten BH i 14 dager.

Generell informasjon

Dette er en behandling som er best egnet for pasienter med litt løse bryst, gjerne etter fødsel og amming. Pasienten oppnår ingen veldig stor volumøkning. Inngrepet er derfor for de som ønsker en liten, naturlig forstørring. Det må også være fettvev tilgjengelig for fettsuging. Det kan være fra hofter, mage, knær eller lår.

Hvorfor gjør kvinner dette?

Formfulle bryster signaliserer femininitet og fruktbarhet. Særlig kvinner som har mistet mye av denne fylden og volum etter fødsel og amming, ønsker å få tilbake noe av det de hadde før de fikk barn. Det kan også være kvinner som alltid har hatt små bryst, men trivdes med det da brystene var faste, men synes de er lite kvinnelige når brystene er blitt løsere med alder og barnefødsler. Mange kvinner er også opptatt av at de ikke ønsker et fremmedlegeme i kroppen slik som en brystprotese representerer. Silikonproteser må gjerne byttes ut etter noen tiår på grunn av kapseldannelse eller andre forandringer mens brystforstørring med fett er en permanent løsning. Mange foretrekker derfor denne metoden som et naturlig alternativ til brystforstørrelse med silikonprotese. Ofte ønsker de samtidig å få bort sjenerende fettvev som de ikke klarer å få bort med slanking og trening.

Hva kan man forvente seg under og etter operasjonen?

Inngrepet tar gjerne ca 2 timer. Ofte er pasienten ruset, men våkne til å begynne med hvis de skal fettsuges på ryggen slik at de snur seg selv fra side til side. Når det er ferdig på siden, kan de få full narkose og våkner ikke opp før de er helt ferdige. Vanligvis er det lite smerter, siden det er satt lokalbedøvelse i alle områder som er behandlet. Lokalbedøvelsen virker inntil 24 timer etter inngrepet. Pasienten kan reise hjem 30-60 minutter etter at de er våknet. Det er vanligvis betydelig hevelse i brystene etter inngrepet. Denne er borte etter 2-3 uker.

En forstørring av brystene gir en naturlig form på brystet og normal følelse og mykhet. Det er vanlig at brystet øker med ½ til 1 cupstørrelse etter et slikt inngrep. Ved behov kan inngrepet gjentas.

Når kan man gå tilbake til arbeid?

Vanligvis kan pasienten gå tilbake til arbeid fra 3-7 dager etter operasjonen litt avhengig av hvor vondt det er, men her er det stor individuelle forskjeller.

Risiko ved inngrepet

Som ved all kirurgi er det en liten risiko for blødning, blodpropp og infeksjon.  Her er risikoen mindre i forhold til vanlig, åpen kirurgi.