Mange pasienter går rundt med uønskede føflekker eller andre overfladiske tumores i ansiktet eller på kroppen. Dette kan sjenere både kosmetisk og fysisk, ikke minst er det av og til lurt å få diagnostisert hva det det kan være.

Ikke alle hudforandringer er uskyldige, og da er det viktig å få en vevsprøve av forandringene. Ondartet føflekkreft er et stort problem i Norge, og forekomsten i Norge er på verdenstoppen, kun slått av Australia og New Zealand. Årlig diagnostiseres over 1000 nye tilfeller, og opp mot 300 dør av sykdommen per år. Behandlingen er vanligvis kirurgi alene, men etter hvert er det kommet effektiv medikamentell behandling av spredning fra denne kreftformen. Likevel er kirurgisk behandling oftest kurerende, og hvis føflekkreften er i et tidlig stadium, vil de fleste pasienter være kurert etter fjerning av forandringen.

Ved Plastikkirurg1 har vi spesialkompetanse innen dette feltet. Dr Christian Busch har en PhD grad fra 2010 om behandlingen av ondartet føflekkreft og er dermed en av dem med mest kunnskap i dette feltet. Når det gjelder vurderingen om en pigmentert hudforandring er godartet eller ondartet, brukes hjelpemidler som forstørrelse (dermatoscopi), og det er etter hvert kommet digitale hjelpemidler som kan skanne føflekken og si noe om sannsynligheten for om den er ondartet. Likevel er det vevsprøve av forandringen etter fjerning som gir den endelige diagnosen.

Ved Plastikkirurg1 fjerner vi hudforandringer i lokalbedøvelse raskt og skånsomt, og gjennom vår kompetanse gir vi pasienten så lite synlig arr som mulig.