Ansiktsløft eller facelift er et inngrep hvor hudoverskuddet i ansiktet og på halsen fjernes og bløtdelene flyttes oppover for å gi et yngre og friskere utseende. Dette gir et naturlig utseende. Ofte kombineres ansiktsløftning med fettsuging av haken eller fettfylling i kinn. Det er også vanlig å kombinere operasjonen med øyelokksplastikk. Mens injeksjonsbehandling i stor grad har erstattet behovet for kirurgi i øvre del av ansiktet, er det liten effekt av ikkekirurgiske metoder på halsen og mellomansiktet.

Ansiktsløftning eller mellomansiktsløft er en operasjon for middelaldrende kvinner og menn som føler at aldersforandringene i ansiktet er større enn alderen tilsier. Det kan være familiære årsaker til dette eller miljømessige faktorer som sol og tobakksrøyk. En stadig økende gruppe er pasienter som har slanket seg betydelig og fått et stort hudoverskudd i ansiktet og hals på grunn av det.

Ved ansiktsløftning legges det et hudsnitt i hudfuren foran øret, videre bak øret og inn i håret i nakken. Selve løftet gjøres under huden med oppstramming av muskelhinner og fettdepoter. Hudoverskuddet trimmes bort, og huden sys sammen uten stramming foran øret for at arret skal bli så lite synlig som mulig. Vanligvis fjernes stingene foran øret etter en uke og bak øret etter to uker. Såret er bandasjert inn første døgn, og videre brukes en slynge foran øret i noen uker, og denne kan tas litt av og på.

Ansiktsløfting gjøres for å redusere alderstillegg i midte og nedre del av ansiktet. Utseendet endres ikke. Det betyr at pasienten er den samme etter inngrepet. Det er bare løs huden som blir borte, og volumet blir borte på halsen og løftet på kinnet. Europeere ønsker vanligvis ikke å bli veldig stramme i huden, og dermed er risikoen for at munnen skal bli bredere eller at øret trekkes frem veldig liten.

Selve inngrepet tar ca 2,5 timer og gjøres enten i full narkose eller i lokalbedøvelse med tillegg av narkosemidler i en så lav dose at pasienten puster selv. Etter inngrepet er det lite smerter, men det blir ofte litt hevelse i kinn første døgn. Vanligvis går denne hevelsen tilbake når bandasjen fjernes. Det er vanlig å få en blåveis på halsen, under ørene hver side. Første natt bør pasienten sove med hodet litt høyere en vanlig, og bygge opp hodedelen med flere puter. Det er lite ubehag etter første natt.

Etter 10 dager er all hevelse borte, og det lett å sminke bort eventuelle blåmerker. Dersom det er langt hår som kan trekkes foran øret, er det ikke vanskelig å gå på arbeid da, men hvis håret er kort, kan det ta litt lengre tid.

Alle pasienter må slutte å røyke 4 uker før en ansiktsløftning, og pasienter som bruker blodfortynnende må slutte med dette før inngrepet. Hvor lenge avhenger av hvilket middel de bruker og hva som er årsak til at de bruker blodfortynnende. Som for alle inngrep er det blødning og infeksjon som er de mest vanlige komplikasjonene, men ved ansiktsløftning er frekvensen av slike komplikasjoner lav.