Noen menn sjeneres av for store bryster siden dette gir dem en uønsket kvinnelig figur. En forstørrelse av det ene eller begge bryst hos en gutt eller mann kalles gynekomasti. Ved operasjon for dette gjøres ofte en kombinasjon av fettsuging av fettvev og fjerning av brystkjertelvev. Av og til er det et stort hudoverskudd med heng, og da må dette hudoverskuddet også fjernes.

Kvinnelige bryst hos menn kan skyldes hormonelle forandringer, bruk av anabole steroider eller overvekt. Noen ganger finner man ingen årsak til forandringene. Vekst av brystvev i puberteten kan være forbigående, og for de fleste går det tilbake til utgangspunktet når de blir voksne.

Menn som har kvinnelig form på brystene, kan ha store komplekser forbundet med tilstanden. Mange unngår gjerne å bruke tettsittende tøy eller lar være å være med på sosiale sammenkomster hvor de risikerer å måtte gå i bar overkropp. Noen pasienter kan oppfatte denne tilstanden som helt invalidiserende, særlig i forhold til det motsatte kjønn.

Selve inngrepet foregår i narkose. Vanligvis begynner vi med fettsuging av brystet, og noen ganger er det tilstrekkelig. Likevel vil nok de fleste av våre pasienter ha behov for å fjerne fastere brystkjertelvev gjennom en et lite snitt som legges i grensen mellom pigmentert hud og vanlig hud under brystvorten. Dersom det er et stort hudoverskudd på brystet, gjerne etter stor overvekt, bruker vi en litt annen metode, hvor brysthud med fett og kjertel fjernes ned til brystmuskelen og brystvorten transplanteres til en høyere posisjon. Denne metoden etterlater seg et horisontalt arr under brystet og et rundt arr rundt brystvorten.

Etter operasjonen bruker pasienten et kompresjonsplagg, vest eller belte rundt brystet for å redusere risiko for væskeansamling og blødning så mye som mulig. Vanligvis lukkes fettsugingshullene med et sting. Dette må fjernes, mens snittet under brystvorten er lukket med tråd som forsvinner av seg selv. Kompresjonsplagget må brukes i 2-3 uker.

Vanligvis kan pasienten gå tilbake til arbeid 2-3 dager etter et slikt inngrep, og de fleste synes det er smertefullt kun 1-2 dager.

Operasjon for gynekomasti er vanligvis et lite inngrep med få komplikasjoner. Den mest vanlige komplikasjonen er nok blødning. Det skjer ikke ved fettsuging alene, men kan en sjelden gang oppstå dersom det er fjernet kjertelvev. En blødning etter operasjonen betyr vanligvis reoperasjon for å tømme ut blodet noen timer etter inngrepet. Infeksjon eller blodpropp er ikke vanlig etter et slikt inngrep.