Hos de fleste vil magemusklene trekke seg sammen igjen etter et svangerskap, men hva kan man gjøre om dette mot all formodning ikke skulle skje? I februar hadde vi besøk av NRK, etter at vår pasient Hege fortalte sin historie om delte magemuskler.

I 21 år gikk Hege med et mellomrom på 12 cm mellom magemusklene, grunnet tilstanden «rectus diastase». I løpet av et svangerskap kan de rette magemusklene dele seg til hver sin side av mage, noe som skjer med ca. 30% av kvinner som har født. Hos de fleste vil dette problemet lege seg selv etter en stund, men hos enkelte blir problemet vedvarende.

Kan trening og slanking hjelpe?

Rectus diastase er en tilstand som ofte forveksles med overvekt, og mange pasienter som tar opp problemet med sin fastlege får beskjed om at de må slanke seg. Likevel kan ikke man få bukt med problemet gjennom trening og slanking. For de som sjeneres kan en operasjon da være et alternativ. Operasjonen man tyr til kalles bukplastikk, hvor man kort fortalt syr sammen bindehinnene rundt de bukmusklene som har delt seg. En operasjon er likevel ingen «quick fix», og vi på PK1 er opptatt av at våre pasienter skal forstå omfanget. Man blir satt ut av spill i noen uker, og man må ta hensyn i tiden etter slik at det ikke skal oppstå komplikasjoner.

En stor lettelse

Etter at Hege tok kontakt med oss på PK1 bestemte hun seg for å gjennomføre inngrepet, og operasjonen var vellykket. I NRK sin reportasje kan du høre mer om Hege sine erfaringer både før og etter gjennomført bukplastikk; Delte magemuskler etter svangerskap.