Den typiske postbariatriske pasient; hvem er det som nytter seg av postbariatrisk kirurgi?

De fleste pasienter som henvender seg til vår klinikk etter stor vektreduksjon forteller at de har vært overvektige fra tidlig alder.

De har levd normale liv, har normale jobber, og har ektefelle og barn. De har kanskje alltid hatt noen fysiske begrensninger grunnet overvekt, men har levd fint med dette. Mange har forsøkt slanking på egenhånd opptil flere ganger, men vekten har til tross for dette gradvis økt. Etter hvert som de har blitt eldre har de gjerne fått en eller flere følgesykdommer av overvekten, og dette har fått dem til å ta grep. De har da mestret å slanke seg betydelig, eller har tatt et valg om å gjennomgå en slankeoperasjon. Vekten har gått rask og mye ned, og de har hatt lite plager av dette. Oftest har livsstilssykdommer som høyt blodtrykk og diabetes blitt borte, og formen har bedret seg. Mange har samtidig økt den fysiske aktiviteten gjennom trening. 

 

… Likevel fortelle våre pasienter om overraskelser rundt det å leve med hudoverskudd som står vedvarer når vekten er normalisert.

Huden trekker seg ikke sammen slik de har håpet på, og enda det går ett eller flere år etter vektnedgangen ser de ingen forskjell. De forteller om hud som «disser» når de er i bevegelse, og det blir eksem, fukt og lukt fra hudfolder. De opplever også at det kan være smerter i hud på eksempelvis lår og rumpe når de sitter. Ansiktet har falt litt sammen, og de ser eldre og kanskje syke ut. Samlet sett føler de seg mindre attraktive nå enn da de var overvektige, og de innser at de trenger hjelp for at de skal føle seg vel. De fleste pasientene får hjelp av det offentlige, men noen blir avviste ettersom plagene handler om det estetiske. Enkelte får kun gjort noe av det som må gjøres. Noen har hørt historier om pasienter som ikke er blitt fornøyde og tilfreds etter postbariatrisk kirurgi, og de ønsker da heller å få dette gjort ved en privat klinikk som har stor erfaring med denne type kirurgi. De aller fleste har mange ting de vil fikse på, men listen varierer noe fra person til person.