Hva går operasjonen ut på?

Lårplastikk er et inngrep som har som hensikt å fjerne overfladisk hud og fett på innside lår.

Generell informasjon

Hudoverskudd på lår kan komme etter stor slanking eller som en vanlig aldersforandring. Pasienter som har dette synes huden disser og gnisser når de går, og av og til kan de få eksem mellom lårene. Etter store vekttap kan det av og til bli hudfolder hvor det samler seg fukt, og det kan bli kronisk eksemproblemer her.

Hvorfor gjennomfører man lårplastikk?

Pasienter som opplever løshet på lårene opplever både fysiske plager og at det er kosmetisk skjemmende. Det kan være problemer med å finne klær som passer. Etter et slikt inngrep blir huden stram på lårene, og hvis det er mye fettvev på innsiden, fjernes fettet samtidig. Lengden på arret bestemmes etter hvor langt ned løsheten går.

Hva kan man forvente seg under og etter operasjonen?

Inngrepet foregår i full narkose og tar mellom 45min og 1 time avhengig av mengden som skal fettsuges og hvor mye hud som skal fjernes. Vanligvis bandasjeres bena fra ankel til lyske før pasienten våkner, og de blir trillet inn på oppvåkningen hvor de gradvis blir helt klare i hodet i løpet av 10 minutter. Alle pasienter har fått lokalbedøvelse i området som er operert, og etter noen timer begynner effekten av denne bedøvelsen å gå ut. Derfor blir det mer ømhet i løpet av den første natten. Vanligvis er det bare nødvendig med smertestillende medikamenter i 2-3 dager, men det er litt forskjellig fra pasient til pasient. Dagen etter inngrepet kommer pasientene til kontroll og bandasjen skiftes til en stram strømpebukse.

Hvor lang tid tar det før man er tilbake i arbeid eller skole?

Etter en lårplastikk kan pasienten gå tilbake til arbeid og skole etter ca en uke. Første uken er det en fordel å legge bena på en puff når de sitter for å unngå hevelse i anklene. De må være forsiktig med å bøye for mye i hoften i ca 2 uker.

Er det risiko forbundet med en lårplastikk?

Som for all kirurgi er det risiko for blødning, infeksjon og blodpropp. Dette ser vi imidlertid sjelden ved en lårplastikk, men det vi regelmessig opplever av problemer er forsinket sårtilheling øverst i arret opp mot skrittet. Dersom såret begynner å væske her, må pasienten til med sårskyll 3 ganger daglig i en liten uke før såret igjen blir tørt og gror.