Brystreduksjon er en behandling av store og tunge bryst. Ved dette inngrepet fjernes hud og kjertelvev fra brystet og brystvorten flyttes til ønsket nivå.

Mange kvinner sliter med skulder og nakkeplager som skyldes tunge bryst. Dette kan hemme dem i aktivitet eller i hverdagen. Kvinner som har gått med tunge bryst i mange år, har gjerne bestående inndragning i huden etter BH stroppen over skuldrene som tegn på at tyngden har fått underhudsfettet her til å forsvinne. I uttalte tilfeller kan det komme eksem under brystene eller mellom dem der hvor hud ligger inntil hud, og mange kvinner med slike plager smører med sopp og kortisonkremer for å holde eksemet i sjakk. Brystenes størrelse har sammenheng med vekt, og de fleste kvinner som er plaget av store, er noe overvektige. Vektreduksjon vil da ofte gjøre at brystene blir mindre. Det er også arvelige faktorer og hormonelle årsaker til at brystene blir store, og mange kvinner med slike plager er normalvektige eller tynne.

Ved brystreduksjon forsvinner plagene som tyngden av brystene forårsaker. Etter inngrepet forteller pasienten at skulder og nakkesmertene forsvinner i løpet av få dager. Også eksemtendensen blir borte. I tillegg blir gjerne formen på brystene yppigere, og brystvev som går ut til siden eller bak på ryggen til siden blir redusert eller borte. Ofte har kvinner med store bryster måttet kjøpe BH i spesialforretninger, men etter en brystreduksjon kan de bruke vanlig BH.

Selve inngrepet tar 1-1,5 timer og foregår i full narkose. Hvilken reduksjonsteknikk som velges, avgjøres av flere forhold. Enkelt forklart blir det bare et arr rundt brystvorten og rett ned ved små reduksjoner, men ved større reduksjoner vil det i tillegg bli et horisontalt arr under brystet. Andre faktorer som hudelastisitet, alder og konsistens på brystvevet er også med på å bestemme hvilken teknikk vi bruker. Etter inngrepet forteller pasientene at de har overraskende lite smerter, og de fleste har kun behov for smertestillende et par dager. Pasientene bandasjeres stramt første døgn, og kommer til kontroll og fjerner bandasjen dagen etter inngrepet. Videre bruker de kun tape på arrene og sports BH. Først etter 6 uker skal de bruke BH med spiler. Vanligvis er alle sår tilhelet etter 2-3 uker.

Hvor lang tid tar det før man er tilbake i arbeid og skole etter en brystreduksjon?

Hvor mobile pasientene er etter inngrepet, varierer litt fra pasient til pasient. De fleste vil kunne gå på arbeid etter noen dager, – kanskje lenger dersom de har et fysisk arbeid.

Er det noen risiko forbundet med inngrepet?

Som alle kirurgiske inngrep, er det en liten risiko for blødning og infeksjon den første tiden etter inngrepet. Det er særlig blødning som er aktuelt ved brystreduksjon, og den kommer vanligvis noen timer etter inngrepe. Infeksjon er en mer sjelden komplikasjon, og oftest overfladisk i såret og håndteres med skylling og sårskift oftere enn antibiotika. Noen får også problemer med sårtilhelingen, og opplever at såret bruker flere uker på å gro.