Bukplastikk er et inngrep hvor vi korrigerer magens utseende og form etter svangerskap eller overvekt. Ved operasjonen fjernes hudoverskudd, overskudd av fett og bukveggen sys inn hvis denne har strukket seg. Resultatet er en flatere, slankere og strammere mage. Hudfjerningen etterlater seg et diskret arr i trusen og evt. i navlen.

Hvorfor ønsker mange å gjennomføre bukplastikk?

Det er flere årsaker til at kvinner ønsker å gjøre bukplastikk. Det kan være at det legger seg en hud/fettvalk over buksen, at magen har en «gravid form» eller at man ønsker deg en mer timeglassformet figur. Mange ønsker ikke å gå ned i vekt, de er fornøyd med den vekten de har, men synes at de er for store rundt magen. Noen er fornøyd med formen, men irriterer seg bare over huden som er løs. Under eksempelvis et svangerskap skjer det store forandringer med magen. Mye klarer kroppen å hente inn igjen, men noen vil få et permanent hud- og fett overskudd som de ønsker å gjøre noe med.

Bør jeg velge full bukplastikk eller mini-bukplastikk?

Bukplastikk kan være så mangt i omfang, fra å fjerne et lite hudoverskudd nederst på magen, til stor fettsuging, flytting av navle og sammensying av bukvegg. Ved det minste inngrepet, mini-bukplastikk, er det lite smerter etterpå, og du kan gå på arbeid allerede etter to dager.

Ved en stor/full bukplastikk, må du regne med at det er vanskelig å fungere i en arbeidssituasjon på vel en uke, men dette individuelt, og noen trenger lenger tid. Selve inngrepet foregår vanligvis i full narkose og tar fra 1 time til 2,5 timer. Du våkner ikke opp før siste sting er satt, og de første 10 minuttene er du døsig og uklar. Vi tar på deg kompresjonstøy, flytter deg over i seng og kjører deg inn på vår oppvåkningsavdeling. Du må regne med at det kan være vanskelig å sove første natten, og du vil ikke klare å strekke ut i hoften første uken.  Vi har lagt inn en vakuumslange under huden på magen som suger opp blod og væske, og dagen etter skal du komme til klinikken for å få denne fjernet. Da ser vi også på sårene for å se at alt er i orden. Når denne slangen er ute, får du det mye bedre og blir mer mobil. Det er vanligvis ikke noen sting som skal fjernes, evt bruker vi et sting til å lukke fettsugingshull på ryggen, og dette skal fjernes etter en uke.

Finnes det noen risiko ved gjennomføring av et slikt inngrep?

Til tross for våre erfarne og flinke kirurger er alle kirurgiske inngrep forbundet med en risiko. Full bukplastikk er et noe omfattende inngrep, og det er dermed en risiko for blødning, infeksjon og blodpropp. Du kan likevel redusere denne risikoen ved å gå ned i vekt før inngrepet, og det er ønskelig at alle som skal gjennomføre inngrepet har sluttet å røyke 4 uker for operasjonen.