Tenk deg at du er en kvinne sent i 40-årene. Ferm og frodig, kjent som hun blide med det «gode fanget» hvor det er plass til både egne og andres barn. Du er kanskje i største laget, men likevel godt fornøyd med livet og tilværelsen. Så skjer det noe.

Barna blir større og er opptatt av helt andre ting enn å sitte på fanget. Kiloene sniker seg på og plutselig klarer du ikke å finne klær som passer. En spasertur fortoner seg som et ork; flysetene blir for trange. Alt oppleves som upraktisk. Et rutinemessig besøk hos fastlegen avslører at blodtrykket er for høyt. Du står dessuten i fare for å utvikle både diabetes og hjerte/kar-sykdommer. Vekten viser 120 kilo.

Ingenting blir som forventet

Det er på tide å ta grep. En slankeoperasjon er ikke aktuelt. Du biter tennene sammen og bestemmer deg for at dette er noe du skal klare selv. Kostholdet blir drastisk endret, du begynner først å gå tur – så å trene. Kiloene forsvinner og etter ett år viser vekten fantastiske 72 kilo. Du har klart det! Likevel er ingenting som du så for deg for ett år siden. Med klær ser alt fint ut; uten er situasjonen en helt annen. Såkalt grevinneheng og litt ekstra her og der kan man saktens leve med, men dette er noe annet. Over hele kroppen befinner det seg nå et massivt hudoverskudd. På magen, brystene, rompa og lårene. Du kan pakke lagene inn, men du kan ikke få dem bort. Egentlig hadde du det helt greit som overvektig, og belønningen for å ha vært en så disiplinert slanker forsvinner. Isteden oppleves den som en straff. Å reise til Syden er uaktuelt, å iføre seg i en singlet eller ermeløs kjole likeså. Selv det å kle av seg for ektefelle eller kjæreste er vanskelig. Hva nå?

Kroppsformende kirurgi etter vekttap

– Problemet med overskuddshud er velkjent og mange føler at de er fanget i egen kropp, innsiden stemmer ikke med utsiden. Man kan gå ned i vekt, komme i bedre form og bygge muskulatur, men det er helt umulig på egenhånd å bli kvitt overskuddshud, forteller dr. Tom Inge Ørner ved Plastikkirurg1 i Bergen.
Fjerning av overskuddshud er en type operasjoner pasienter kan få utført både privat og offentlig. Disse operasjonene har som oftest ingenting med forfengelighet å gjøre. Det faktum at man ofte har rett på sykemelding etter slike inngrep er en bekreftelse på nettopp det. Fjerning av overskuddshud (postbariatrisk kirurgi) utføres hyppigst i offentlig regi, men veien dit kan ofte, være kronglete og lang.
– Her på PK1 kan du få hjelp umiddelbart. Dette er den typen kirurgi vi gjør mest av og vi har lang erfaring på området. Denne pasientgruppen er ofte vanlige, fornuftige kvinner som plutselig er havnet i en uforutsett situasjon. De vil ikke tilbake til sin tidligere vekt, men orker heller ikke å akseptere kroppen sin slik den ser ut nå.

Et samarbeid

Sammen med deg som pasient vil legene ved PK1, basert på dine behov, ønsker og forventninger, lage en plan for deg. Dette kan være omfattende kirurgi, både når det gjelder operasjonenes varighet, risiko ved selve operasjonen og lang «nedetid».– Vi kan sjelden korrigere / fjerne all overskuddshud i en operasjon. Det vanligste er at de som har gått ned mange kilo må gjennomgå flere operasjoner, ofte 2-3. 
Nøkkelen for at du skal bli fornøyd som pasient ligger i konsultasjonen, forarbeidet og planleggingen. Dette vil hjelpe deg til å bestemme om du skal gjøre noe, hva du skal gjøre, hvor og hvem som skal gjøre det.
– Vi anbefaler alle å ta med seg noen til konsultasjonen. Vi her på PK1 ønsker sammen med deg å skreddersy din pasientreise. Fjerning av overskuddshud kan vi! Velkommen til en uforpliktende konsultasjon.

 

Tekst: Siri GerrardIn magasinet