Hva er egentlig en bukplastikk?

Bukplastikk, også kallet mageplastikk, er en mageoperasjon som gir strammere hud og en flatere mage. Målet med denne operasjonen er å fjerne uønsket hud på magen. Inngrepet egner seg mest for de som opplever at de har for mye fettvev og løs hud på magen, eller ofte en kombinasjon av dette. Ved bukplastikk eller mageplastikk korrigeres vanligvis tre forandringer som har kommet etter svangerskap eller overvekt. Det er først og fremst hudoverskudd, men også overstrukket bukvegg og til slutt overskudd av fett på magen. Av og til er det også bukveggsbrokk, vanligvis i navlen som også kan og bør korrigeres hvis det er tilstede. En bukplastikk vil dermed gi en strammere hud på magen, rettere form og slankere fasong. Bukplastikk er et stort inngrep, og kan ta fra 1,5-3 timer.

Hvem kan gjennomføre en bukplastikk?

For å få et best mulig resultat, bør pasienter som skal utføre bukplastikk være noe slanke før inngrepet, dvs. helst ikke ha en BMI over 28. Dersom vekten er høyere, vil det være utfordrende å lage magen helt flat. Risikoen for komplikasjoner øker også dersom vekten er høy. Ettersom bukplastikk ikke er en slankeoperasjon er det gunstig for deg som er overvektig å slanke deg i forkant av operasjonen.

Hvordan er tiden etter operasjonen?

I de fleste tilfeller vil det være smerter i etterkant av operasjonen og en risiko for komplikasjoner, som det er ved all kirurgi. De som gjennomgår en bukplastikk er ikke i stand til å gå på arbeid på ca- 2-3 uker, og de kan ikke trene på ca. 4-6 uker. Etter 6 uker kan pasientene trene normalt, men bukveggen vil ikke oppnå full styrke før det har gått 3 måneder. Pasientene bør frem til dette unngå eksempelvis tunge løft på over 10 kilo.

Hva kan jeg forvente meg dersom jeg gjennomgår en bukplastikk?

Pasienters forventninger til bukplastikk varierer nok litt etter hvordan magen ser ut. Hvis huden er løs og det er mange strekkmerker, er vanligvis pasientene mest opptatt av at huden skal bli stram. Hvis det er en gravid form på magen, er pasienten opptatt av at magen skal bli flat. Ofte er det lett å oppfylle disse ønskene. Pasienter som er overvektige har ofte begge disse ønskene, og de fleste vil da også ha en mage som ser slank ut. Det er ikke alltid mulig å oppnå, og vi bruker da lang tid på å forklare hva som er mulig å få til. Vi kan lage huden stram, vi kan redusere underhudsfettet, men en helt flat mage er nok dessverre ikke da like enkelt å oppnå.