Etter en lang sommer kommer det ofte opp bekymringer rundt føflekker, og mange pasienter er engstelige for om det kan være noe galt med dem. Det viktigste man gjør for å forebygge hudkreft er å sjekke huden jevnlig, men hvordan gjør man egentlig dette? 

Egensjekk kan være lurt f.eks. når du har dusjet. En regelmessig undersøkelse er lurt, og du bør lære deg å kjenne igjen både form, farge og fasong på pigment- og føflekkforandringer. Få gjerne hjelp av din partner for å se på forandringer der du selv ikke kommer til, som på ryggen. Pasienter blir ofte oppmerksomme på pigmenterte hudforandringer som endrer seg i utseende, eller som begynner å klø eller blø fordi forandringene kommer i klem mot kanten av klær. Nyoppståtte føflekker gir også grunn til bekymring. Dersom du opplever store forandringer eller er usikker på endringer som har oppstått bør du kontakte en lege.

Når vi på PK1 vurderer føflekker og ser om de bør fjernes, legger vi vekt på følgende faktorer:

A: Asymmetri – En godarted føflekk er gjerne symmetrisk og asymmetri er tegn på ukontrollert vekst. 

B: Border – En godarted føflekk har en tydelig avgrensing uten sløring eller ujevnheter.

C: Colour – Ujevn farge og mørkere deler av føflekken er tegn på ondarted vekst. En godarted skal ha jevn farge.

D: Diameter – Diameter over 5 mm er et tegn på ukontrollert vekst.

E: Elevation – Høyden på føflekken bør være jevn slik at ikke deler stikker høyere enn andre.

Er flere av disse faktorene positive, er det all grunn til å få føflekken fjernet.

Har du en føflekk du er bekymret for? Kom innom klinikken vår, slik at dr. Busch kan gjennomføre en føflekksjekk. Du trenger ikke å bestille time på forhånd!