Ved Plastikkirurg1 anbefaler vi alle kvinner å undersøke brystene sine minst hver 3. mnd. Det er lettest å undersøke brystene etter menstruasjon siden brystvevet da er under minst påvirkning av hormoner og kjertelklumper ikke er så tydelige.

Når du skal undersøke brystene, anbefaler vi deg å stå foran speilet med armene ned. Er det skjedd noen endringer? Har det oppstått neddragninger i huden eller andre hudforandringer. Er brystvorten endret eller inndratt? Har du fått hudforandringer eller væsking fra brystvorten?

Strekk så armene over hodet og gjør de samme vurderingene i speilet.

Videre kan du kjenne på brystvevet. Dette med en bodylotion i hendene eller i dusjen med såpe. Hold hånden over hodet på den siden du undersøker. Kjenn med flat hånd og lett trykk i de fire kvadrantene og i armhulen om du kan kjenne kuler.

Hvis du gjør dette regelmessig, vil du lære deg at kjertelvevet kan kjennes småknudrete ut uten at det er noe galt. Dette er ofte melkekjertler, arrvev etter tidligere melkekjertelbetennelser eller små, væskefylte cyster (hulrom). Det er endringer du skal være engstelig for, for eksempel en ny kul, endret form, inndragninger i hud eller brystvorte eller væsking fra brystvorten.

Alle våre pasienter over 40 år som skal operere brystene sine, bør gjøre en radiologisk undersøkelse av brystene før inngrepet.

Vi tilbyr oppfølging av alle pasientene som er operert hos oss, og vi oppfordrer gamle og nye pasienter med brystinnlegg over 10 år til å komme til en sjekk for å se om det har kommet endringer.

Se også: Sjekker du brystene dine jevnlig?