Bukplastikk er et inngrep hvor vi korrigerer magens utseende og form etter svangerskap eller overvekt. Ved operasjonen fjernes hudoverskudd, overskudd av fett og bukveggen sys inn hvis denne har strukket seg. Resultatet er en flatere, slankere og strammere mage. Hudfjerningen etterlater seg et diskret arr i trusen og evt. i navlen.

Under et svangerskap skjer det store forandringer med magen. Mye klarer kroppen å hente inn igjen, men noen vil få et permanent hud- og fett overskudd som de ønsker å gjøre noe med. Hvis du har planer om å få flere barn, er det lurt å vente til du er ferdig med dem slik at ikke operasjonen skal være forgjeves.

Det er flere årsaker til at kvinner ønsker å gjøre bukplastikk. Det kan være at det legger seg en hud/fettvalk over buksen, at magen har en gravid form eller at de ønsker deg en mere timeglassformet figur. Mange ønsker ikke å gå ned i vekt, de er fornøyd med den vekten de har, men synes at de er store rundt magen. Noen er fornøyd med formen, men irriterer seg bare over huden som er løs og har mange strekkmerker. Uansett hva som plager deg så kan du komme hit å snakke med oss slik at vi sammen kan vi se om dine plager kan løses ved et slikt inngrep eller ei.

Bukplastikk kan være så mangt i omfang, fra å fjerne et lite hudoverskudd nederst på magen, til stor fettsuging, flytting av navle og sammensying av bukvegg. Ved det minste inngrepet, minibukplastikk, er det lite smerter etterpå, og du kan gå på arbeid allerede etter to dager.

Ved en stor bukplastikk, må du regne med at det er vanskelig å fungere i en arbeidssituasjon på vel en uke, men dette individuelt, og noen trenger lenger tid. Selve inngrepet foregår vanligvis i full narkose og tar fra 1 time til 2,5 timer. Du våkner ikke opp før siste sting er satt, og de første 10 minuttene er du døsig og uklar. Vi flytter deg over i en seng og tar på deg bandasjer og et kompresjonstøy og kjører deg over til oppvåkningen. Du må regne med at det kan være vanskelig å sove første natten, og du vil ikke klare å strekke ut i hoften første uken.  Vi har lagt inn en vakuumslange under huden på magen som suger opp blod og væske, og dagen etter skal du komme til klinikken for å få denne fjernet. Da ser vi også på sårene for å se at alt er i orden. Når denne slangen er ute, får du det mye bedre og blir mer mobil. Det er vanligvis ikke noen sting som skal fjernes, evt bruker vi et sting til å lukke fettsugingshull på ryggen, og dette skal fjernes etter en uke.

Bukplastikk er et stort inngrep, og det er dermed en risiko for blødning, infeksjon og blodpropp. Du kan redusere denne risikoen ved å gå ned i vekt før inngrepet, og alle må slutte å røyke 4 uker for operasjonen.